Web Analytics Made Easy - Statcounter

در دعای روز نهم ماه رمضان می‌خوانیم: «خدایا در این ماه بهره‌‏ای از رحمت وسیعت برایم قرار ده و با دلایل روشنت هدایتم کن‏ و به سوی خشنودی فراگیر خود ببر به محبّتت ای آرزوی مشتاقان»

«اللهُمَّ اجْعَلْ لی‏ فیهِ نَصیباً مِنْ رَحْمَتِکَ‏ الْواسِعَةِ، وَاهْدِنی‏ فیهِ لِبَراهینِکَ السَّاطِعَةِ، وَخُذْ بِناصِیَتی‏ الی‏ مَرْضاتِکَ‏ الْجامِعَةِ، بِمَحَبَّتِکَ یا امَلَ الْمُشْتاقینَ‏»

«خدایا در این ماه بهره‌‏ای از رحمت وسیعت برایم قرار ده و با دلایل روشنت هدایتم کن‏ و به سوی خشنودی فراگیر خود ببر به محبّتت ای آرزوی مشتاقان»

آیت‌الله مکارم شیرازی در شرح دعای روز نهم ماه مبارک رمضان آورده است:

تشریح مقام رحمانیت الهی، باز خوانی آثار توبه در جلب رحمت خداوند، نسبت هدایت با رحمت و جایگاه دعا در گشایش رحمت الهی و پیوند جلب رحمت الهی با سبک زندگی اسلامی از جمله مهم‌ترین نکات دعای روز نهم ماه مبارک رمضان به شمار می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گسترۀ«رحمانیت»

لطف و رحمت‏ خداوند به قدری وسیع و گسترده است که حتی کسانی که در دشمنی و مخالفت با خداوند، چیزی فروگذار نکرده‌اند از رحمت عامه خدا بی‌نصیب نمی‌مانند؛ لذا خداوند کتاب را پی‏ درپی برهمگان نازل می‌کند، تا دل‌هایی که اندک آمادگی دارند، تکان بخورند و به راه آیند و این است مقام رحمت عامه و رحمانیت پروردگار که دوست و دشمن را در بر می ‏گیرد.

توبه؛ دریچه‌ای به سوی رحمت الهی

 یأس از رحمت خدا بالاترین گناهان است؛ زیرا کسی که از رحمت حق مأیوس شود از هیچ گناهی إبایی ندارد، چون می‌گوید: آب از سر من گذشته و من غرق شده‌ام چه یک قامت چه صد قامت.

حال آن‌که خداوند درهای توبه و استغفار را به روی بندگانش گشوده و آن‌ها را به رحمت خود امیدوار ساخته و در امیدبخش‏ترین آیۀ قرآن می‌فرماید: «قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلی‏ أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ؛ ای بندگانی که راه اسراف به خود را درپیش گرفته‏اید و مرتکب گناهان شده‌‏اید از رحمت‏ خداوند مأیوس نشوید، چرا که او همه گناهان (توبه کنندگان) را به یقین او آمرزنده مهربان است».

هدایت و رحمت

«هدایت» مقدمه‏‌ای است برای «رحمت‏ پروردگار»، چرا که انسان نخست در پرتو نور قرآن‏ حقیقت را پیدا می‌کند و به آن معتقد می‏‌شود و در عمل‏ خود آن را به کار می‏‌بندد و به دنبال آن مشمول رحمت واسعه و نعمت‌های بی‏ پایان پروردگار می‏‌گردد.

دعا در نزد خداوند جایگاهی بس عظیم دارد. حضرت علی (ع) در این زمینه می‌فرماید: «الدُّعا مِفْتاحُ الرَّحْمَةِ وَ مِصْباحُ الظُّلْمَةِ»؛ دعا کلید رحمت‏ خداوند و چراغ روشنی برای تاریکی‌‏های دنیا و آخرت است.

رحمت واسعه الهی چگونه با عقاب اخروی گنه‌کاران سازگار است؟

بی شک «رحمت‏ خداوند»، «حکمت» او را از بین نمی‏‌برد، زیرا رحمت او هم چون حس ترحم ما از احساسات و رقت قلب سرچشمه نمی‏‌گیرد، بلکه رحمت او همیشه آمیخته با حکمت است و حکمت ایجاب می‏ کند که گنه‌کاران (جز در موارد خاصی) به مجازات برسند.

حقیقت هدایت به دلایل روشن الهی

منظور از هدایت‏ دلائل روشن و براهین‏ آشکاری است که در آئین اسلام وجود دارد و منظور از دین حق آئینی است که اصولش حق و فروعش نیز حق و بالآخره تاریخ، مدارک، اسناد، نتیجه و برداشت آن نیز حق است؛ لذا هدایت‏ یک انسان، تنها تعلیمات صحیح و آیات تکان دهنده و اعجاز آمیز و دلائل‏ روشن‏ کافی نیست، بلکه آمادگی، استعداد پذیرش و شایستگی برای قبول حق نیز لازم است، همان‌گونه که برای پرورش سبزه و گل تنها بذر آماده کافی نیست، زمین مستعد نیز لازم است.

سبک زندگی اسلامی به مثابۀ جلب رضایت الهی

بی‌تردید باوری که مبدأ حرکت و تلاش برای کسب رضایت‏ الهی‏ باشد باوری است که در زندگی بازتاب داشته باشد که می‌توان به آن حیات طیبه اطلاق نمود.

از این رو باید به طور مداوم نفس خود را مورد عتاب قرار دهیم آیا زندگی تکراری را ادامه می‌دهیم یا برنامه و راه تازه‏‌ای به‏ سوی خدا گشوده‌‏ایم؟ آیا گرهی از مشکل مردم باز کرده‏ام؟ آیا کاری که باعث جلب رضایت‏ الهی‏ باشد از ما سرزده است؟

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: دعای روز نهم ماه رمضان گشایش کارها دعای روز نهم ماه رحمت الهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۶۱۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دعای خیر عباس‌میرزا در حق ناصرالدین‌شاه یک‌ساله: پنجاه سال خوشی‌ها ببیند

یکصد و بیست و هشت سال پیش در چنین روزی، ناصرالدین شاه قاجار در آستانه‌ی مراسم پنجاهمین سال تاج‌گذاری در سال ۱۲۷۵ خورشیدی (برابر با ۱۷ ذیقعده‌ی ۱۳۱۳ هجری قمری) به دست میرزا رضا کرمانی در حرم شاه عبدالعظیم در شهرری مضروب و مقتول شد. یادداشت زیر اشاره‌ای به دوران طفولیت او و دعای خیر پدربزرگش، عباس‌میرزا برای سلطنت پنجاه‌ساله او است.

آقا محمدخان، پادشاه بلاعقب قاجار، پیش از مرگ نابهنگام خود، برادرزاده‌اش باباخان یا همان فتحعلی‌شاه را به ولیعهدی انتخاب کرد. او در زمان حیاتش، علاوه بر تعیین ولیعهدِ خود، جانشین برادرزاده‌اش را هم برگزید؛ آقا محمدخان، دختر فتحعلی‏خان قاجار دولّو را که قبلا برای برادرزاده‏اش باباخان خواستگاری کرده بود، به عقد ازدواج وی درآورد. هدف آقا محمدخان از این وصلت ایجاد التیام میان دو تیره‌ی قاجارها، یعنی قوانلوها و دولوها بود. با این‌که فتحعلی‌شاه فرزندان زیادی داشت، لیکن پسر چهارم او، عباس‌میرزا را که حاصل همین وصلت بود بر فرزند ارشد او، محمدعلی میرزا دولتشاه، ترجیح داد و به ولیعهدی منصوب کرد. بدین‌ترتیب مطابق سنتی که آقامحمدخان بنیان نهاده بود، عباس‌میرزای جوان، به عنوان ولیعهد بر حکومت آذربایجان منصوب شد و همراه میرزا عیسی قائم‌مقام فراهانی (مشهور به قائم‌مقام اول) راهی دارالسلطنه‌ی تبریز شد. زندگی کوتاه اما پر فراز و نشیب عباس‌میرزا عمدتا در جنگ‌های طولانی با روسیه‌ی تزاری و تثبیت مرزها در خراسان بزرگ سپری شد. او که از نوجوانی گرفتار بیماری بود، همواره نگران این موضوع بود که مرگ زودهنگامش (پیش از درگذشت فتحعلی‌شاه) موجب خروج سلطنت از خاندان او وراثت سایر فرزندان شاه شود از این رو در مکاتبات متعدد به خصوص در نامه‌هایی که در سال پایانی عمرش برای شاه یا فرزندش محمدمیرزا نوشته، از این موضوع سخن گفته و فتحعلی‌شاه هم در پاسخ به او اطمینان داده که ولیعهدی از خاندان او خارج نخواهد شد. اما در این میان، چند نامه‌ی غیر رسمی از او به‌جامانده که خطاب به عروس ارشدش (مهدعلیای آینده و مادر ناصرالدین‌شاه) نوشته است. او در این نامه‌ها ضمن احوال‌پرسی‌های رایج، در حق «نور چشم» و نوه‌اش ناصرالدین میرزا دعا کرده که پنجاه سال سلطنت کند!

او در دستخطی به ملکه جهان مادر ناصرالدین‌شاه (مهدعلیا) چنین می‌نویسد: «نور چشم عزیزم ملکه جهان گلین خانم کاغذ شما رسید. از سلامت شما خوشوقت شدم. از نور چشمی ناصرالدین‌میرزا نوشته بودید ملاحظه شد خداوند نگاه‌دار او باد امیدوارم با عزت و شوکت زندگی کند. سادات را محترم بشمارد، رعیت را احترام کند حقوق و خدمات همه نوکران را منظور داشته باشد. به محمدمیرزا هم آنچه نوشته بودم نکند در دنیا گرفتار، آخرت هم نخواهد داشت... زیاده فرمایشی نیست. والسلام.» (ثبت به شماره ۲۹۶ - ۱/۷۲۴/۱ - کتابخانه ملی ایران)

عباس‌میرزا در دستخط دیگری که از مشهد برای مهدعلیا فرستاده، ضمن احوال‌پرسی، دعا می‌کند که ناصرالدین‌میرزای یک‌ساله (در زمان نگارش نامه) پنجاه سال سلطنت کند: «در خراسان تحت قبه حضرت امام ثامن ضامن علیه‌الصلوت والسّلام که دعا مستجاب است دعا می‌کنم خیرها و خوشی‌ها و کامرانی‌ها کند و از پدرش پنجاه سال خوشوقتی‌ها ببیند با نصرت و عزت؛ به شرط آن‌که تمام وصایای مرا رفتار کند...». (لاچینی، ابوالقاسم (۱۳۲۶): احوالات و دستخط‌های عباس‌ میرزا قاجار نایب‌السلطنه، تهران، بنگاه مطبوعاتی افشاری صص ۵۵-۵۶)

او در دستخط دیگری به محمدمیرزا که در همین ایام نوشته، مجددا همین عبارت‌ها را تکرار می‌کند: «در آستان حضرت رضا صلوت‌الله علیه استدعا کردم که دومرتبه آن‌جا شرفیاب شوم و مسئلت عزت و بقای شما و اولاد شما را کرده‌ام... این‌دفعه دعا می‌کنم که سال‌ها شما راحت و با عزت و ناصرالدین‌میرزا در سایه شما سلامت بوده، پنجاه سال بعد از شما خوشی‌ها بیند...». (لاچینی، ص ۵۷)

درواقع منظور عباس میرزا از عبارت «پنجاه سال بعد از شما خوشی‌ها بیند» جانشینی ناصرالدین میرزا به جای پدرش در مقام سلطنت است و همان‌طور که او خواسته بود، شاه آینده، نیم قرن بر تخت سلطنت نشست و نهایتا مصادف با جشن پنجاه‌سالگی سلطنتش به ضرب گلوله‌ی میرزارضا کرمانی جان باخت.

۲۵۹57

*پژوهشگر تاریخ

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901708

دیگر خبرها

  • گشایش نمایشگاه هفته مشاغل هنرستان نوآوران فولادشهر
  • رحمت‌اله بیگدلی خطاب به احمد خاتمی: نه در مقابله با فساد صادقید نه کلید بهشت دست شما است!
  • رحمت‌اله بیگدلی خطاب به احمد خاتمی: نه کلید بهشت دست شماست و نه در ادعای مبارزه با ناهنجاری صادق هستید!
  • چند آموزه‌ مهدوی در دعای عهد و ندبه‌ ی امام صادق (ع)
  • ابراز خرسندی بوئین میاندشتی‌ها از بارش رحمت الهی + فیلم
  • زمزمه دعای کمیل در روستای لیلی یادگار + فیلم
  • آوای آرامبخش باران در شهرستان کنگان پیچید + فیلم
  • قرآن؛ کتاب زندگی/ قرآن، نور و رحمت و هدایت به سوی خیر و سعادت است
  • وضعیت مبلغان کشور در ماه رمضان از زبان مدیرکل تبلیغ عمومی/ استقبال بی‌نظیر «تبلیغ اولی‌ها»
  • دعای خیر عباس‌میرزا در حق ناصرالدین‌شاه یک‌ساله: پنجاه سال خوشی‌ها ببیند